Bij gebrek aan creatieve marketingideeën importeerde Europa met Black Friday een nutteloze koopjesdag. De ene juicht bij grote kortingen, de andere kijkt kritisch naar deze Amerikaanse hoogmis. Maar wat doe jij als retailer?
Black Friday is dé Amerikaanse koopjesdag bij uitstek. De laatste donderdag van november schuiven ze aan tafel voor Thanksgiving, op vrijdag vindt een schranspartij van een ander kaliber plaats.
Een paar jaar geleden stak het concept de oceaan over en sindsdien vind je ook hier steeds meer Black Friday-acties. Retailers en bedrijven goochelen met hoge kortingen in de hoop een graantje van het succes mee te pikken. Maar is dat ook slim? Je voelt onze bedenkingen al komen …
Feestdagen worden wel vaker geïmporteerd of uitgevonden om commercieel gewin. Denk aan Sinterklaas. Onze goedheilig man werd overzees Santa Claus en kwam vervolgens terug om bij ons kerst te vieren – compleet in feestelijke Coca-Colaplunje. Secretaressedag werd in de Benelux in de markt gezet door een uitzendbureau voor secretaresses, Secretaresse Magazine, Fleurop en Bloemenbureau Holland. Oprecht gebaar of puur commercieel? Thankgiving en vooral de daaropvolgende Black Friday passen helemaal in het rijtje.
Thanksgiving verwijst voor veel Amerikanen naar een oogstfeest in Plymouth in 1621, waar Engelse kolonisten broederlijk aan tafel gingen met de Wampanoag. De geïmporteerde Europese ziektes en latere uitroeiing van de lokale bevolking liet president Lincoln bewust achterwege toen hij van Thanksgiving een officiële feestdag maakte.
“Sinterklaas werd in de VS Santa Claus, die we vervolgens terug importeerden. Thanksgiving laat zich echter moeilijker transplanteren.”
Het mag duidelijk zijn: in Europa kunnen we met die feestdag niet veel aanvangen. Hier heeft elk dorp al z’n eigen oogstfeest of kermis, zo ergens tussen augustus en oktober. Geen Europese Thanksgiving dus, maar niets belet ons om de vercommercialisering van de laatste vrijdag van november over te nemen. Toch?
Ooit was die laatste vrijdag van november één van de zeldzame brugdagen in de VS. Verschillende retailers vonden dit het ideale moment om te starten met de kerstaankopen en ze besloten klanten te lokken met grote kortingen. Z’n naam heeft Black Friday trouwens te danken aan de politie van Philadelphia. Door al die kerstshoppers en hun auto’s slibden de wegen in de stad dicht, volgens de politie een echte ‘Black Friday’ in het verkeer.
“Een gezellige brugdag werd ingeruild voor gevechten om de grootste kortingen.”
Klanten die op de vuist gaan voor een tv, winkelbediendes die geplet worden in de mensenmassa, … De typische beelden van Black Friday in de VS behoren intussen tot het collectieve geheugen. Als nuchtere observator zie je zo waar de schrijver van Squid Game de mosterd haalde. Wie met opzet een te klein aantal tv’s aan te lage prijzen in de aanbieding zet voor een te grote massa aan de deur, weet immers welk resultaat hij mag verwachten … Een aanpak die meer en meer vragen oproept.
“Beeld je een wereld in waarin je op Thanksgiving maar voor één ding hoeft te vechten: het laatste stukje pompoentaart … Waarin de enige plek waar we kamperen thuis voor het haardvuur is, en niet op de parking van een winkelcentrum.”
Een zeemzoete stem en beelden van een gelukkige familie die thuis Thanksgiving viert, doen ons dromen van een ideale wereld. Met dit spotje (Havas Worldwide) liet TJX Companies in 2015 weten dat hun winkels op Thanksgiving gesloten zouden zijn. Een marketingcampagne waarmee ze in die tijd tegen de stroom in roeiden en de heisa rond Black Friday (zachtjes) in vraag stelden.
Vele grote spelers pakten er toen immers mee uit dat ze op Thanksgiving wél open zijn. Walmart, Target en Macy’s laten Black Friday al op de feestdag beginnen. Het personeel beleeft dan een extra drukke werkdag terwijl er een plaats leeg blijft aan de familiale feestdis.
“Amerikaanse winkels die open zijn op Thanksgiving kun je vergelijken met je boodschappen doen bij Colruyt op Kerstmis.”
Tot op vandaag blijven winkels van TJX (TJMaxx, Marshalls en HomeGoods) gesloten op Thanksgiving, want zij zijn “vereerd als werkgever hun mensen de ruimte te geven om thuis Thanksgiving te vieren met familie en vrienden.”
Onze strikte wetgeving maakt het weinig denkbaar dat winkels hier open zijn op een belangrijke feestdag. Openen op Thanksgiving is bij ons het equivalent van Colruyt en Aldi die de deuren opengooien op Pasen of Kerstmis. Dat zien we hier niet direct gebeuren, maar intussen is Black Friday wereldwijd wél een gevestigde waarde. Hoewel de VS vroeger de referentie was voor progressieve ideeën, onthouden wij vooral de negatieve bijklank van Black Friday.
Black Friday is dus niets meer dan een armtierig importproduct. Men heeft er de mond van vol, zonder de echte oorsprong te kennen. Wie importeert anders zomaar schaamteloos een brugdag? Het enige bestaansrecht van Black Friday zijn de vermeende kortingen die deze dag met zich meebrengt. Tegelijk zie je her en der ook aanverwanten alla Cyber Monday en Early Black Friday opduiken. Commercialiteit ten top.
“Naast Black Friday kwam er wereldwijd nog Cyber Monday bij en veel ketens bieden al vroeger promoties aan onder de noemer Early Black Friday.”
Klanten die op korting jagen zijn één ding, maar de vraag die wij interessanter vinden is: waarom gedragen retailers zich zo? En met name de Europese kleine webshop, lokale keten of boetiek? Waarom zou men willen meeliften op een holle term als Black Friday?
Black Friday lijkt ook voor Europese spelers een onweerstaanbaar sirenegezang. Maar zullen Vanden Borre en MediaMarkt met hun acties duurzame relaties opbouwen met hun doelgroep? Je kunt niet veel verwachten van iemand die één keer langskomt om de nieuwste tv met korting te scoren. En welk voordeel haalt de winkel nog uit de extreem lage marges? Verwacht men in de boardroom om met zulke acties marktaandeel te winnen? Of zijn ze er enkel op uit om de tegenpartij pijn te doen? Veel – haast retorische – vragen.
Daarom juichen wij de tegenbeweging des te meer toe. Black Friday is immers belastend voor het milieu, het geld stroomt grotendeels naar multinationals die nergens hun steentje bijdragen, … Aan klassieke Black Friday-acties valt eigenlijk weinig te verdienen, vooral veel mee te verliezen.
De groeiende groep mensen die streven naar een groter ecologisch bewustzijn ziet in Black Friday vooral een kapitalistische aanslag op de planeet. Als merk kan je je waarden en visie beter uitspelen in alternatieven als Green Friday. Zo organiseert Bever in Nederland “For Future (Fri)days”. Op Black Friday kan je de levensduur van spullen verlengen door ze in hun winkels gratis te laten herstellen, want “meer consumeren betekent meer produceren en dat is niet waar onze aarde op zit te wachten”.
“Aanzetten tot consumeren om te consumeren zal zeker emoties losmaken, maar of dat dan positieve zullen zijn?”
Dankzij zulke acties krijg je klanten in de winkel en grijp je de kans om te werken aan een duurzame relatie – uiteraard is bijverkoop mooi meegenomen. Je creëert een sterker imago, zonder onnodige kortingen, misnoegde klimaatjongeren of overrompeling in de winkels.
Ook kritische consumenten denken het hunne van de hele Black Friday-heisa. Consumentenorganisaties waarschuwen er al jaren voor: grote ketens voeren in de aanloop naar Black Friday gestaag prijsverhogingen door, om dan eind november met grote kortingen te kunnen uitpakken. Of een andere klassieker: de doorstreepte originele prijs is niet de eerdere verkoopsprijs, maar de adviesprijs van de fabrikant. Er zullen zeker mensen intrappen, maar weegt dat op tegen de reputatieschade bij diegene die je aanbod eens tegen het licht houdt? Google Shopping is snel even gecheckt.
Volgens onderzoek in het Verenigd Koninkrijk vind je producten in de 6 maanden die volgen op Black Friday in 98% van de gevallen aan dezelfde prijs als op Black Friday, of zelfs goedkoper! En in 85% van de gevallen kon je de producten al vóór Black Friday aan dezelfde prijs of goedkoper vinden. Black Friday is dus het schoolvoorbeeld van gebakken lucht.
Black Friday kan aantrekkelijk lijken, maar vergis je niet. Is je onderneming gezond, heb je trouwe klanten en staat je merk voor bepaalde waarden? Blijf dan ver weg van de klassieke Black Friday!
Waarom maak je er geen Green Friday van? Of organiseer een actie – zonder korting – die relevant is voor jouw product en regio en werk zo aan een duurzame band met je klanten. Of zoals het TJX-spotje uit de intro het stelt: let’s put more value on what really matters. Steek het haardvuur maar aan!
Wil je zelf ook meer waarde én meerwaarde creëren? Contacteer ons gerust om te ontdekken hoe wij daarbij kunnen helpen.
Als ondersteuning van een bredere campagne wou Toerisme Limburg graag meer online zichtbaarheid. We overstegen de verwachtingen (ifv het mediabudget) en verzorgden hun zichtbaarheid op bekende (nieuws)sites. Toerisme in eigen land? Visit Limburg!
Belgische speler in luxebaden en sauna's*
Een opfrissing van de lopende campagnes en een optimalisatie van de structuur betekende voor deze klant sterk verbeterde resultaten.
*Meer informatie telefonisch beschikbaar – opdracht whitelabel uitgevoerd
Internationale verzekeraar*
De klant had te weinig conversies voor woon- of autoverzekeringen, bovendien waren de conversies te duur. Met een uitgekiende strategie wisten we hier weg mee.
*Meer informatie telefonisch beschikbaar – opdracht whitelabel uitgevoerd
Belgische afdeling van internationale bloemenwinkel*
De uitdaging was groot: De verkoop van het boeket had een maximumkost, het aantal conversies moest omhoog en de accounts dienden serieus op orde te worden gezet. Een kolfje naar Aria's hand!
*Meer informatie telefonisch beschikbaar – opdracht whitelabel uitgevoerd
Als gezond alternatief voor comfort fastfood is het niet gemakkelijk om op te boksen tegen de gekende ketens. Samen met Donki zijn we erin geslaagd om hun 3 locaties extra in de kijker en het resultaat voor de vraag naar afhaalmaaltijden te verbeteren. Arriba con Donki!
Op zoek naar meer online visibiliteit en rendement op basis van heldere communicatie, doordachte strategieën en een nuchtere aanpak? Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek met welke partituur we uw merk een toontje hoger helpen zingen.
Laat ons weten wat wij voor jou kunnen betekenen, dan steken we de koppen bij elkaar.